Vstupenky na školu čepování
https://tickets.prazdroj.cz/noc-pivovaru-skola-cepovani
Program pivovaru
- 17:00-17:15 – Slavnostní zahájení Noci pivovarů na nádvoří Prazdroje
- Živá hudba na nádvoří Prazdroje
- 17:15-18:15 – Holandská kapela Kleintje Pils („Malá plzeň“)
- 18:30-19:30 – Kapela KRAB
- 19:45-20:45 – Holandská kapela Kleintje Pils („Malá plzeň“)
- 21:00-22:00 – Kapela KRAB
- Speciální talk-show o kvalitě čepování piva – Formanka, ZDARMA
- 18:30-18:50 - emeritní vrchní sládek Václav Berka
- 19:30-19:50 - vrchní obchodní sládek Vojtěch Homolka
- Slepá degustace piv – Formanka, ZDARMA, nutná registrace
- 18:00–18:20
- 19:00–19:20
- 20:00–20:20
- 21:00–21:20
- Škola čepování pod dohledem obchodních sládků
- 17:20 – 18:10
- 18:20 – 19:10
- 19:20 – 20:10
- 20:20 – 21:10
- NA CO DALŠÍHO SE MŮŽETE TĚŠIT?
- Skvělé jídlo a pivo přímo od zdroje
- Nasvícená historická brána a návštěvnické centrum
- Představení práce bednářů
- Večerní prohlídka pivovaru Pilsner Urquell v rámci Noci pivovarů
- Atmosféra pivovaru po setmění s půllitrem nefiltrovaného ležáku v ruce
- Prohlídka staré i nové varny a seznámení s procesem vaření piva
- Část trasy v historickém sklepě pouze za svitu svíčky
- Doprovod sládků s unikátními zajímavostmi o pivovaru
- Degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva přímo z dubových ležáckých sudů
- Autentický zážitek spojující historii i současnost Pilsner Urquell
O pivovaru
Pivo se v Plzni na začátku 19. století vařilo střídavě u jednotlivých právovárečných měšťanů. Kvalita byla různá, a proto se v hlavách plzeňských měšťanů zrodila myšlenka na vlastní pivovar s dobrým pivem. V novém Měšťanském pivovaru 5. října 1842 sládek Josef Grol uvařil první várku nového plzeňského piva, které brzy dobylo celý svět. Ležák Pilsner Urquell si oblibu získal zejména díky své charakteristické plné chuti. Stal se legendou mezi pivy a dal vzniknout zcela nové pivní kategorii (Pils, Pilsner). Jeho receptura i varní postup se od jeho vzniku v roce 1842 nezměnily. Díky umění plzeňských sládků se nemění ani jeho kvalita a jeho chuťový profil. To ostatně prokazují pravidelná laboratorní srovnání, z nichž nejstarší se datuje do roku 1897. Přesvědčit se o tom můžete i sami na prohlídce pivovaru, kde dodnes vyrábíme část produkce piva Pilsner Urquell jako za dob prvního sládka Josefa Grolla – kvašením v otevřených kádích a zráním v dubových sudech.